dijous, 25 de febrer del 2010

TdE127. [Recital] Homenatge a Salvador Espriu

Este dissabte, Òscar Briz, Inòpia i Jordi Batiste, en l'homenatge de la SC el Micalet a Salvador Espriu
Dilluns 22 de febrer féu 25 anys de la mort de Salvador Espriu. És la raó per la qual la Societat Coral el Micalet li organitza per a este dissabte un homenatge, que té com a títol 'Assentiré de grat'. un dels poemes inclosos en el 'Llibre de Sinera'. L'acte, conduït pel Manel Rodríguez Castelló, inclourà recitats d'alguns poemes imprescindibles d'Espriu, parlaments de Jaume Pérez Muntaner, Isabel-Clara Simó i Vicent Torrent, i les actuacions d'Òscar Briz, Inòpia i Jordi Batiste, que cantaran cançons del poeta català. L'acte començarà a les 10 de la nit al Teatre Micalet.


Segons els organitzadors, Paula Mataix i la seua empresa SetClaus, als homenatges que s'han muntat a Catalunya "sovintejaran les evocacions autocomplaents i els actes d'agraïment pels serveis prestats en aquelles dures circumstàncies". Però ací, al País Valencià, "on aquelles condicions d'emergència nacional de llavors no han deixat de persistir i agreujar-se, un homenatge valencià a Salvador Espriu no podia tenir un sentit retrospectiu. Subsistim tot i patir gravíssims dèficits cívics i polítics, tot i ser víctimes d'un despietat projecte d'anihilació, tot i l'aïllament cada colp major respecte a la nostra àrea cultural, tot i l'ocultació progressiva -si no una dimissió efectiva- de la cultura catalana per part d'un sector important del nostre nacionalisme polític ... La cultura dels valencians segueix sent una cultura de resistència, on la poesia adolorida, admonitòria d'aquell qui assoleix la responsabilitat de salvar-nos els mots, de cap manera fa l'efecte d'una veu revocada. Per això, 25 anys després de la seua mort, el reconeixement de la figura d'Espriu al País Valencià adquireix un significat diferent al que preveiem al Principat".
Els destinataris de l'acte són el món de l'art, la cultura i la comunicació i convocarà, per tant, "molts dels intel·lectuals, artistes i esforçats que, temps enrere, van vehicular tants sentiments, reflexions i aspiracions amb la poesia d'Espriu. Però sobretot convoca els més joves intel·lectuals, artistes, i esforçats d'un País Valencià que, com més va, més necessita el seu compromís i la seua intervenció pública sense oblidar-nos de col·lectius més modestos".
A més de convidats procedents d'estos sectors, l'organització ha reservat la meitat de les localitats al públic en general.
Pel que fa a les actuacions, a raó de quatre cançons per grup, Òscar Briz, Inòpia i Jordi Batiste interpretaran peces amb lletres d'Espriu. Òscar Briz estrenarà tres cançons sobre els poemes XLIII, XLIV i XLV de 'La Pell de Brau', a més del popema de Vicent Andrés Estelles 'Font serena de la llibertat'. Inòpia estrenarà una cançó sobre el poema 'Per a ser cantada en la meva nit', i interpretarà la versió que han fet de l''Assentiré de grat', de Mikel Laboa. A més, cantaran 'Ara que véns, primavera', sobre un poema de Joan Fuster, i una cançó pròpia: 'El verd de l'estiu'. Jordi Batiste interpretarà dues cançons amb textos d'Espriu: la genial versió de 'la Cançó del Capvespre' que va incloure a Fotofòbia, i 'Nous cants de llibertat', que estrenarà. Completarà amb dues cançons pròpies: 'Qui dia passa...' i 'No em deixis enrera'.

A més, es farà un acte reconeixement a la figura de Raimon per la seua tasca divulgativa de l'obra d'Espriu i la Coral Salvador Giner (de la Societat Coral El Micalet) cantarà quatre cançons sobre poemes d'Espriu: 'Prec de Nadal', de Matilde Salvador, i el 'Nou cant dels ocells'. Estrenaran 'No t'oblidis mai', i acabaran amb l'imprescindible 'He mirat aquesta terra', de Raimon.


Aquest concert compta amb el suport de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, Acció Cultural del País Valencià, l'SGAE, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, la Cartelera Turia i la revista Enderrock.

www.infotelevisio.com

Total de visualitzacions de pàgina: