dimecres, 2 d’abril del 2008

TdE023. Nawruz

Amb aquest nom els perses celebren des de temps immemorial l'arribada de l'any nou real, astronòmic, que comença cada equinocci de primavera. També els hindús ho celebren, amb la festa del Holi, on els participants i visitants queden empastifats de dalt a baix de coloraines que es llancen els uns als altres. I els valencians també tenen la seua cita anual amb les Falles, que no és res més que la celebració de l'entrada de l'any nou i de la primavera, disfressada de rituals cristians i pagans de tota mena. El que passa és que la majoria de nosaltres no som conscients de la significació de la celebració. I no sols això, sinó que en molts esquerrosos desperta sospites beates; sobretot pel fet que la festa primaveral de les Falles ha adquirit, des de fa moltes dècades, connotacions polítiques de caire dretà, blaver i conservador. No fóra bo i sa i renovador que redescobrírem el sentit ancestral de la celebració i el compartírem amb els altres pel sentit de revifament i renovació que té? Una explosió, còsmica en podríem dir, de totes les forces de la natura en eclosió esclatant. Al·literació pedant! Passat l'encontre de poetes d'Alcoi, que, almenys per a mi, va ser una experiència revitalitzadora, atés el meu poc interés per participar en esdeveniments públics, i molt menys poètics -un escàs interés que em tenia paralitzat des de feia anys; passades les festes falleres i pasqüeres, i, anat i retornat, un servidor vostre, de la gran, multiforme i inexhaurible ciutat marroquina de Casablanca, ací em teniu de nou per al que vulgueu disposar. Ja aniré desgranant petites coses i anècdotes que m'han colpit i us en donaré a tastar alguna. À toute allure!

2 comentaris:

Begonya Mezquita ha dit...

Sigues ben tornat,Salvador. Gràcies per expressar la teua experiència alcoianopoètica. Estarem en contacte. Una abraçada.

Salvador Jàfer Sanxis ha dit...

Gràcies, Begonya! El viatge va anar molt bé, i Alcoi, també. Gràcies a la xarxa estarem tots més ben 'lligats'. Una abraçada!

Total de visualitzacions de pàgina: